Zelhem en De Wijk décor voor KNHS / Subli selectiewedstrijden

www.knhs.nl

ZELHEM/DE WIJK (KNHS) – Tijdens de Pinksterdagen werden er in zowel Zelhem (eerste Pinksterdag) als in De Wijk (tweede Pinksterdag) selectiewedstrijden verreden voor de KNHS / Subli kampioenschappen voor jonge dressuurpaarden. In Zelhem was de zesjarige nakomeling van Krack C x Ferro, die luistert naar de mooie naam Zygrande Le Coupied en gereden werd door Ceylan Avinal, de absolute blikvanger. In het Drentse De Wijk was het met de kwaliteit van het zeer kleine deelnemersveld van slechts acht combinaties minder goed gesteld. De vierjarige Breitling Eldorado (Don Schufro x Voltaire), die werd gereden door Geertje Bouwens was de enige combinatie die op beide onderdelen boven de 70% scoorde.

Jurylid Janine van Twist omschreef Zygrande Le Coupied als een zeer getalenteerd paard, dat een hele mooie voorwaarts gereden proef toonde, waarbij opvallend veel balans aanwezig bleef in de oefeningen. “Het is voor een jong zesjarig paard best een moeilijke proef met appuyementen in draf en wissels, maar deze combinatie toonde aan met het gevraagde geen enkele moeite te hebben”, aldus Van Twist.
Op de tweede plek eindigde de imposante, van Gribaldi afstammende Zinidi, die gereden werd door Engie Kwakkel. ‘Een paard dat over zeer goede gangen beschikt, maar in het tempo iets constanter voorgesteld zou mogen worden. Het jureren is voor ons een mix van beoordelen van de kwaliteiten van het paard en kijken hoe het paard gereden is. Dan blijkt tijdens deze wedstrijden toch dat het voor paarden moeilijk is om gedurende de gehele proef het beste beentje voor te blijven zetten”, aldus Van Twist, die over de winnaar van de vierjarigen ook goed te spreken was. Deze Bamorkus, een hengst van Contango x Jazz, werd gereden door Jean-René Luijmes. “Wij vonden dit een fijn paard met drie goede gangen, waarbij vooral in de draf de goede balans opviel. In de oefeningen deed dit paard nog iets groen aan, maar dat mag bij een vierjarige. Grace (Sandro Hit x Contender) die gereden werd door Kim Koop, eindigde als tweede. “Wij vonden dit een grootramig paard dat excellent groot beweegt, maar door die enorm ruime beweging ook af en toe even de balans verliest”, aldus Van Twist.

Bij de vijfjarigen deed zich een ex equo plaatsing voor op de koppositie. Uiteindelijk sloeg de balans door in het voordeel van Aristo, een jonge Olivi, met Angela de Waal, terwijl Briar Junior (v. Briar) met Jean-René Luijmes tweede werd. “In een kwestie van een gelijk punten aantal gaan we kijken naar de punten die de kwaliteiten van het paard uitdrukken en die tellen dan zwaarder dan de punten die gegeven zijn voor het ‘gereden zijn’. Daardoor viel de uitslag uit in het voordeel van Aristo. Wij vonden deze zoon van Olivi een heel mooi groot paard, met drie fijne basisgangen, die gedurende de wedstrijd steeds mooi constant in de aanleuning was. Dit paard zou achter af en toe een fractie meer impuls mogen hebben. Ten aanzien van Briar Junior hebben we mooie oefeningen gezien die constant werden gereden”, aldus Janine van Twist.

In het Drentse De Wijk werd op het schitterende landgoed Dickninge het traditionele Pinksterconcours verreden, waar de KNHS / Subli competitie voor jonge dressuurpaarden deel van uitmaakte. Pieter Rhemrev was in De Wijk één van de twee juryleden die deze wedstrijd beoordeelde en hij stelde vast dat de kwaliteit van het deelnemersveld erg wisselend was. “Bij de vierjarigen hebben wij als winnaar Breitling Eldorado, die werd gereden door Geertje Bouwens (Leeuwarden), aangewezen. Een paard dat zich in zijn bewegingen niet alleen zeer ontspannen toonde, maar daarbij ook veel uitdrukking liet zien, met name in de galop. Het paard bleef gedurende de gehele wedstrijd licht in de aanleuning en nergens was sprake van spanning.
Bij de vijfjarigen werd Anoraline (Samba Hit x Amiral) die werd voorgesteld door Michelle Eveleens (Kwadijk) de winnaar”, aldus Rhemrev. Een paard dat in de ogen van de jury met heel veel uitdrukking in het voorbeen door de baan ging, maar dat achter niet alleen iets meer buiging in het spronggewricht had mogen tonen maar ook meer afdruk. Voor bleef het paard heel vriendelijk in de aanleuning.
Woody (Welissimo x Weinzauber), gereden door Jarmilla Peterson (Wedde), kon de zege bij de zesjarigen als enige deelnemer niet ontgaan. “In onze ogen legde deze combinatie een rit neer die proeftechnisch als bovengemiddeld kan worden omschreven. Toch zou het paard meer gedragenheid mogen tonen en meer moeten schakelen. De bewegingen van het paard zijn voldoende, Woody beschikt over een mooi front en is constant in de aanleuning. Het paard werd voorgesteld op een wijze die de kwaliteiten van tot zijn recht lieten komen, maar in de bewegingen zou meer ruimte moeten zitten en meer afdruk”, aldus Pieter Rhemrev.

Het KNHS-Subli Kampioenschap Jonge Dressuurpaarden heeft als belangrijkste doel een juiste ontwikkeling van jonge dressuurpaarden na te streven. Het kampioenschap bestaat uit een aantal wedstrijden welke in competitieverband worden verreden en wordt afgesloten met een finale op dinsdag 28 december in Ermelo. Speciale dressuurproeven voor jonge paarden zorgen voor een verantwoorde opbouw. Aan de selectiewedstrijden kunnen deelnemen merries, ruinen en hengsten die in het jaar van de competitie de leeftijd van vier, vijf of zes jaar bereiken. Aan de competitie kunnen deelnemen ruiters die lid zijn van de KNHS en in het bezit van een geldige startkaart met het paard waarmee wordt deelgenomen. Ruiterwissel binnen de competitie is hierbij toegestaan.

Meer info zie: www.apdplaza.nl en www.chdewijk.nl

Uitslag KNHS Subli kampioenschap jonge dressuurpaarden Zelhem:

4-jarigen:

1) Jean-René Luijmes – Bamorkus (Contango x Jazz) – 71.40%
2) Kim Koop – Grace (Sandro Hit x Contender) – 70.30%

5-jarigen:

1) Angela van der Waall – Aristo (v. Olivi) – 72.50%
2) Jean-René Luijmes – Briar Junior (v. Briar) – 72.50%
3) Jolanda Jonker-de Keyzer – Amani (Rhodium x Contango) – 72.40%

6-jarigen:

1) Ceylan Avinal – Zygrande Le Coupied (Krack C x Ferro) – 75.20%
2) Engie Kwakkel – Zinidi (v. Gribaldi x Wisconsin) – 72.50%
3) Gea Bouwstra – Zeno AKW (Rhodium x Jazz) – 72.50%

Uitslag KNHS Subli kampioenschap jonge dressuurpaarden De Wijk:

4-jarigen:

1) Geertje Bouwens (Leeuwarden) – Breitling Eldorado (Don Schufro x Voltaire) – 72.7% + 70.50%
2) Petra Willemsen (Oosterhesselen) – Barossi (Florencio I x Kennedy) – 63.8% + 67.1%
3) Helena Olde (Koekange) – Belle May (Florencio x Equador) – 60.0% + 60.0%

5-jarige:

1) Michelle Eveleens (Kwadijk) – Anoraline (Samba Hit I x Amiral) – 69.7% + 71.2%

6-jarige:

1) Jarmilla Peterson (Wedde) – Woody (Welissimo x Weinzauber) – 65.5% + 66.8%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *