Referenties

Linda Hansen: “Jean-René laat de ruiter zelf mee- en nadenken over het rijden/problemen/moeilijkheden. Op de manier kan ik zelf aangeven waar ik tijdens de les mee wil oefenen. Verder is hij erg goed in het bewaren van de rust en indien nodig remt hij me af als ik teveel doordraaf en te perfectionistisch word. Hij is erg enthousiast en geniet van ruiters die zelf ook doelgericht, leergierig en gemotiveerd zijn. Hij kan dan ook net zo blij als ikzelf zijn als ik goed gereden heb op een wedstrijd.”

Shanna Alderliesten: “Eind 2005 ben ik bij Jean-René gaan lessen, toen nog met de Welsh NWR hengst Rietheim’s Hilbert, die ik via hem leerde kennen en daarna de mogelijkheid kreeg om te trainen en uit te brengen op concours. Nu, zes jaar later, doe ik dit nog steeds met veel plezier en motivatie. Bij Jean-René staat ontspanning en plezier met het paard voorop. Verder werkt hij aan rechtgerichtheid, tempo- en halscontrole. Controle is een heel belangrijk punt: je moet een paard daar kunnen instellen in de hoofd/halshouding waar jij ‘m hebben wil, al maakt het maar 1 centimeter verschil. Hetzelfde geldt voor het controleren van het tempo: iedere pas moet hetzelfde zijn, maar vooral van jou zijn. Met onder andere deze kernwoorden creeer je een goede basis, van hieruit kun je door naar oefeningen en proefgerichte trainingen. Hij is altijd zeer enthousiast en bij kampioenschappen stond hij altijd paraat om te helpen, ook als ik het niet eens gevraagd had!”

Kim Stein: “Jean-René is de meest fanatieke instructeur die ik ooit heb meegemaakt. Hij sleept je mee in zijn enthousiasme en kennis en de dressuurlessen zijn een feest om bij te wonen. Ik heb toen in korte tijd dankzij Jean-René flink vooruitgang geboekt als ‘leek’ in de dressuurring.”